Resan inleds med ett par dagar i Argentinas huvudstad Buenos Aires där en cykelutflykt genom staden står på schemat. Härefter fortsätter resan till världens ände – Ushuaia – där du går ombord på en båt som ska ta dig ut på ett 13 dagar långt antarktiskt äventyr. Båtens besättning består bland annat av guider med specialkunskaper inom allt från fotografering, bergsbestigning och kajak till vildmarksliv och dykning.
All mat och alla utflykter är inkluderade i äventyrskryssningen som tar dig över Drakesundet till Antarktis och tillbaka till Ushuaia igen. Efter en två dagars seglats ankommer du till Antarktis – klotets minst besökta kontinent. Här kommer det finnas dagliga möjligheter till landstigning och aktiviteter, och båtens storlek gör att det är möjligt för alla passagerare kan komma i land eller utföra vattenaktiviteter samtidigt. Du kommer på den här resan därför ha långt mer tid ute i den antarktiska naturen än vad många andra båtar erbjuder.
Under resan får du uppleva enorma pingvinkolonier, sovande sälar, lekande valar (under vissa delar av året), majestätiska isberg och enorma glaciärer. Ombord på båten får du möjlighet att anmäla dig till aktiviteter som bergsbestigning, kajakturer, övernattning på fastlandet och landstigning med fokus på fotografering. Allt detta är på den här resan inkluderat i priset – något som många andra rederier tar många tusen kronor extra betalt för. Under hela expeditionen kommer erfarna guider hålla föreläsningar på båten; om djurlivet, naturen, väderförhållandena och mycket mer. Efter en veckas tid på världens sydligaste kontinent ställer ni återigen in siktet på argentinska Ushuaia där du sedan tillbringar en natt innan du flyger tillbaka till Skandinavien igen.
Önskar du göra fler stopp i Argentina och Chile – kanske avsluta ditt äventyr med några dagars badsemester i Brasilien, till exempel – så hjälper vi gärna till att arrangera det.
Se våra andra fantastiska reseförslag till Argentina här
Läs mer om Argentina
Se våra andra fantastiska reseförslag till Antarktis här
Läs mer om Antarktis
Antarktis kan besökas mellan november och mars, och det du ska tänka på när du planerar din resa är att tidpunkten för din resa påverkar vad du kan förvänta dig att uppleva här. I början av säsongen, från och med november och ungefär fram till jul, kryllar det av pingviner, innan de i slutet av säsongen lämnar land för att jaga efter föda. Ungefär samtidigt som de vuxna pingvinerna ger sig iväg ut i vattnet börjar de små pingvinungarna att göra sig redo att lämna sina bon, vilket ger en helt annan upplevelse. Om det är pingvinungarna som du helst vill uppleva kan det därför vara bra att sikta in sig på slutet av säsongen. Även utbudet av valar, fåglar och mängden is varierar över säsongen, så prata med din reserådgivare för tips om när just du ska planera in din resa till Antarktis.
Dag 1: Avresa från Skandinavien
Du lämnar Skandinavien från din närmsta flygplats för att ta dig mot Argentina.
Dag 2: Ankomst till Buenos Aires
På Buenos Aires flygplats kan du lätt haffa en taxi till ditt hotell, eller så kan din reserådgivare hjälpa dig att förboka en. I den argentinska huvudstaden kan du se fram emot två övernattningar.
Alla som någonsin har besökt Buenos Aires älskar staden – och det med rätta. Här intas kaféerna av kaffedrickande bohemer, gatorna av hejande fotbollsfans och dansgolven av gnistrande tangodansare. Argentinarna är lika delar laid-back och temperamentsfulla, högtidliga och avslappnade. Buenos Aires är på samma sätt en dynamisk stad, där det finns otaliga möjligheter att dra sig tillbaka och reflektera över dagens upplevelser på något av stadens många kaféer eller i något av de många grönområdena. I konstnärskvarteret San Telmo är en del av charmen från kolonitiden bevarad, med kullerstenslagda gator och låga byggnader. Här kan du köpa unika souvenirer när konst- och antikvitetsbodarna öppnar upp för den livliga söndagsmarknaden.
Dag 3: Cykeltur i Buenos Aires
En cykeltur runt i huvudstaden är ett enastående sätt att få en överblick över staden. Din lokala guide kommer längs vägen berätta allt om staden och landets historia när du trampar dig förbi färgsprakande La Boca och den historiska stadskärnan. (
F)
Dag 4: Buenos Aires–Ushuaia
Idag går resan till flygplatsen och vidare med flyg till Ushuaia, där du har dagen på egen hand i staden som ibland omnämns som världens ände. Staden ligger placerad vid Beaglekanalens kust och namnet betyder faktiskt ”bukten som vänder mot väst” på yamnainvånarnas originalspråk. Ushuaia tjänade en gång i tiden som fångkoloni för såväl politiska fångar som tungt kriminella, men är idag en stor turistattraktion. Staden är ett stort skidsportsområde för både alpin- och längdskidåkning och härifrån finns goda möjligheter för att vandra i Parque Nacional Tierra del Fuego – den enda nationalparken i Argentina som ligger vid kusten. (
F)
Dag 5: Avresa från Ushuaia
Förmiddagen har du på egen hand i Ushuaia innan du under eftermiddagen går ombord på båten och inkvarteras i din hytt. Efter en grundlig säkerhetsgenomgång glider ni ut genom Beaglekanalen mot Drakesundet. (
M)
Dag 6–7: Kryssa över Drakesundet
Drakesundet är namngivet efter den kända upptäcktsresande Sir Frances Drake, som första gången seglade över dessa farvatten år 1578. Drakesundet markerar också den antarktiska polarfronten där det kalla polarvattnet möter vattnet från de varmare haven mot norr, vilket skapar de helt unika villkoren för regionens djurliv.
På resan över Drakesundet kommer båtens expeditionsguider finnas på däck och hjälpa till att identifiera några av de många fågelarter som finns ute på havet. Det kommer också finnas möjligheter att delta i föreläsningar om djurlivet, historien och Antarktis överlag.
Vädret är avgörande för hur snabbt Drakesundet kan passeras. På vissa kryssningar kan det ta två dagar att åka tvärs över sundet, medan det på andra turer bara tar en och en halv dag. Är vädret gynnsamt kan du därför ha turen att sätta foten på Antarktis redan på tredje dagen, men i dessa farvatten finns inga garantier. (
F,
L,
M)
Dag 7–13: Utforskning av den antarktiska halvön och de södra Shetlandsöarna
Välkommen till Antarktis – världens kallaste, torraste, högsta och renaste kontinent. All snö och is till trots finns här ett imponerande djurliv. Väder- och isförhållanden har stort inflytande på båtens färd och de många aktiviteter som är inkluderade i din resa. Programmet för de nästkommande dagarna påverkas av många olika faktorer och det kommer alltid vara expeditionsledaren och kaptenen som beslutar om den slutliga rutten och som avgör vilka landstigningar och aktiviteter som du kan välja på under besöket på den antarktiska halvön. Det betyder att vi aldrig kan garantera ett fast program för resan, men i gengäld kommer varje resa till Antarktis vara unik och här finns som tur väl är så många fantastiska platser att det alltid finns goda alternativ.
Under vistelsen på Antarktis kommer du gå iland på flera platser. Några av dessa beskrivs härunder som exempel. Den slutliga resrutten och val av stopp presenteras för dig på båtens dagliga orienteringsmöten. Väl på land kommer de erfarna expeditionsguiderna förklara vad du ser och hjälpa dig med att undvika att störa djurlivet. När förhållandena tillåter kan det arrangeras vandringar, bergsbestigningar, kajak- och ribbåtsturer och massa andra aktiviteter. För att delta på de många aktiviteterna måste du vara i bra fysisk form och du ska vara förberedd på att en övernattning på fastlandet för det mesta hålls i det fria – några gånger sover du i tält och andra gånger sover man direkt under stjärnhimlen.
På din rundresa på Antarktis kan du ha turen att se både späckhuggare och knölvalar, och turen går längs snötäckta berg som är inkilade i enorma glaciärer. En resa här är en naturupplevelse av rang, och vi garanterar dig att du inte kommer att ångra ditt beslut att besöka en av världens mest avlägsna och svårtillgängliga platser. (
F,
L,
M)
Neumayer Channel är en bra utgångspunkt för många av de aktiviteter som du har inkluderat på din äventyrskryssning, då båten kastar ankar och ligger i lä vid Wiencke Island.
Port Lockroy är en brittisk bas som ger dig en bra inblick i hur baserna såg ut på 1950-talet. Den är bemannad än idag och har, förutom ett postkontor, troligtvis kontinentens enda souvenirbutik. Vid Jougla Point kan du uppleva åsnepingivner, och här finns också goda möjligheter för kajakturer, trekking med snöskor och övernattning på fastlandet.
Pléneau- och Petermann Island är bara möjligt att besöka om vädret och de stora isarna tillåter det eftersom turen går via Lemaire Channel – ett 11 kilometer långt stund som omges av dramatiska klippor och snötäckta berg. Den belgiska upptäcktsresanden Adrien de Gerlache (som dessutom hade en ung Roald Amundsen med sig ombord) var bland de första som passerade genom Lemaire Channel år 1898. Väl framme vid Pléneau- och Petermann Island finns det goda möjligheter att spana på olika pingvinarter, sälar och valar och det är en perfekt plats för kajakturer, bergsklättring och glaciärvandring.
Neko Harbour ligger på det antarktiska fastlandet i Andvordbukten. Här lever en koloni av åsnepingviner med bergväggar och hängande glaciärer på alla sidor. Det är ett utmärkt ställe både för vandringar på land och för så kallade zodiackryssningar – när man tillsammans med ett mindre antal deltagare tar plats i en gummibåt som glider fram och kan ta sig till ställen som större båtar inte klarar av.
Paradise Bay bjuder på spektakulära vyer över den imponerande antarktiska naturen med glaciärer, berg och isberg. Dessutom finns det uppemot 100 000 häckande adéliepingviner på denna plats som passar bra för övernattningar på fastlandet.
Errera Channel passerar förbi många intressanta platser som Danco- och Cuverville Island och mindre kända öar som Orne Island och Georges Point på Rongé Island.
Melchior Islands är en av de sista platser som besöks innan färden går åter mot Drakesundet. Här ska du hålla utkik efter knölvalarna vid Dallmann Bay, och om det finns tid och möjlighet stannar man även vid Half Moon Island.
Dag 14–15: Drakesundet
I dag styr fartyget åter norrut mot Ushuaia – en seglats på cirka 40 timmar, beroende på väderförhållandena. Under de sista dagarna ombord fortsätter expeditionsguiderna att delge intressant information på sina föreläsningar om både djur och natur och om de historiska arktiska expeditionerna som gjordes när området fortfarande var nästintill okänt. Innan du ankommer till Ushuaia igen summerar guiderna er tur och du får med dig material om vilka väderförhållanden som rått under resan och information om vilken exakt väg som fartyget har åkt. Dessutom anordnas en avskedsmiddag för samtliga deltagare, då ni tillsammans kan skåla för alla de makalösa upplevelser ni fått ta del av under resan till Antarktis. (
F,
L,
M)
Dag 16: Ankomst till Ushuaia
Du anländer i Ushuaia och går iland efter frukost. Därefter tar du dig till ditt hotell – samma hotell du övernattade på innan kryssningen – och här har du en natt bokad där du kan smälta upplevelserna. (
F)
Dag 17: Avresa från Ushuaia
Det har blivit tid att ta farväl till Ushuaia, och du tar dig på egen hand till flygplatsen. Antingen låter du ditt sydamerikanska äventyr fortsätta, eller så tar du plats på planet mot Skandinavien där du landar nästa dag. (
F)
Dag 18: Ankomst till Skandinavien
Du anländer till Skandinavien efter din transatlantiska flygning, med otaliga nya minnen och förmodligen ännu fler bilder. Här sätter du punkt för ett av livets verkligt stora äventyr!
När du packar ska du vara uppmärksam på att viktrestriktionen på inrikesflyget mellan Buenos Aires och Ushuaia är 15–23 kilo per person. Passagerare med internationella flygbiljetter från Aerolinas tillåts att använda den högre bagagevikten, men notera att flygbolagen generellt tar ut en extra avgift för övervikt i bagaget.
Skor
Under den tid du befinner dig på fartyget kommer du att få låna vattentäta stövlar som du kan använda under kryssningen och de tillhörande aktiviteterna. Stövlarna är oumbärliga när man ska ta sig från de mindre zodiacbåtarna och upp på land med tanke på att man ofta får stå i iskallt vatten på upp 30 centimeters höjd. För att ge dig själv bästa möjliga förutsättningar att hålla värmen är det en bra idé att ha ett par löst sittande stövlar med plats till två par strumpor.
Jacka
En varm och vattentät vindjacka är ett måste, och du bör även ta med en tunnare jacka som också den skyddar mot regn och vind.
Handskar
Att hålla händerna torra och varma kan vara en utmaning. Det är därför en bra strategi att ha ett par tunnare handskar i polypropylen under ett par varmare och tjockare handskar. På så sätt skyddas du från den värsta kylan när du tar av det yttre handskparet för att fotografera. Glöm inte att ta med reservpar som du kan använda om dina ordinarie handskar blir blöta eller försvinner.
Mössa och halsduk
Ta med en varm yllemössa för att skydda dina öron och en halsduk som du kan använda för att täcka halsen och ansiktet vid behov.
Byxor
Vattentäta byxor, eller ännu hellre Gore Tex-byxor, som tas på utanpå dina vanliga byxor är en nödvändighet. Gore Tex eller liknande material är bra på att hålla vatten och vind borta, samtidigt som de släpper ifrån sig överskottsvärmen. Under de vattentäta byxorna rekommenderas skidbyxor. Ta även med vanliga vardagsbyxor att ha ombord på fartyget.
Strumpor
Packa ner varma och långa ull- eller bomullsstrumpor att ha utanpå silkes- eller polypropylenstrumpor – de ger både värme och isolering. Ta gärna med flera par, då det är oundvikligt att fötterna kommer bli blöta ibland.
Övriga kläder
Ta med ull-, fleece- och/eller bomullströjor (även långärmade t-shirts).
Underställ
Även här fungerar polypropylen bra, och även ull och silke.