Vandringen i stort
Oavsett om du åker tillsammans med en grupp eller på egen hand så kan du anpassa vandringstempot helt och hållet efter din egen önskade takt. Men en riktlinje, som jag lärde mig redan första dagen, är att försöka hålla sig till ett tempo på 4 km/ timme. På så sätt kan du ta dig mellan de större orterna på en dag, och vara säker på att du kommer fram till ditt boende innan det blir mörkt.
Underlaget består till cirka 70% av oasfalterad mark, oftast vandrar du på stigar med grus eller mjukare underlag. Vissa sträckor är lite mer utmanande vad gäller terrängen, men inget oöverkomligt på något sätt. Längs vägen vandrar du bland berg och kullar där molnen rinner ner genom dalarna likt vatten, genom tätvuxna, galiciska skogar och in i gamla byar som är över 1 000 år gamla. Under vandringen blev jag ödmjuk inför enkelheten i att vandra på denna stig, precis som pilgrimer gjort i tusentals år. ”Att vandra i historiens fotspår” har aldrig känts mer träffande än här.
Maten på leden
Lunch
Den vanligaste typen av lunch – pilgrimsmenyn – består oftast av en bit kött med tillhörande potatis eller pommes frites, utan sås. Det går också att välja andra enklare luncher, såsom lasagne, dagens fångst, hamburgare eller spansk omelett. Det är oftast inte särskilt generöst med sallad till maten, och den kan ibland sakna någon god krydda. Då Camino Frances är den mest välbesökta leden av alla pilgrimsleder så finns det gott om matställen med olika menyer och prisklasser, för dig som inte tar med dig en egen lunchmacka i ryggsäcken.
Middag
När du reser som en del av våra gruppresor till Caminon så brukar vi arrangera några gemensamma middagar under resans gång, för att gruppen ska få möjlighet att dela dagens vandringserfarenheter. Reser du på egen hand kan du lätt slinka in på någon av de många restaurangerna i orterna där de flesta pilgrimer sover för natten, om inte ditt hotell har en egen restaurang. Maten till middagen tenderar att vara något mer välkomponerad än lunchen. Om du vill kan du få pilgrimsmenyn även här, som då består av förrätt och huvudrätt och ibland även efterrätt, tillsammans med ett eller ett par glas vin. Pilgrimsmenyn är väldigt prisvärd och kostar runt 15 euro. Även övriga rätter på restauranger längs pilgrimsleden följer samma tema – ganska enkel mat till förmånliga priser. Förvänta dig inte några kulinariska upplevelser, men måltider som gör magen både varm och mätt efter en lång vandringsdag.
Galicien är kanske inte en region som du förknippar med ett känt och omtyckt kök, men det finns trots alls några rätter som är unika för regionen. Här tipsar jag om några lokala specialiteter som jag tycker att du bör smaka på under din vandring i norra Spanien:
Att avsluta middagen med
Att skölja ner maten med
Boende
Det finns en del olika typer av boenden längs med Caminon, men de flesta har en sak gemensamt: det är helt och rent, men enkelt. Förvänta dig inga 4-stjärniga resorts, pooler och all inclusive-koncept. Hit kommer du för att packa upp och torka/lufta dina vandringskläder, ta en varm dusch, byta om till sköna kläder inför middagen, sova av dig träningsvärken och fylla på med energi inför nästa vandringsdag, men inte mer än så. Många av hotellen är naturliga samlingsplatser för alla vandrare, och i de gemensamma utrymmena och på restaurangerna möts man för att dela erfarenheter, prata om nästa sträcka på leden och jämföra skoskav, utrustning och pilgrimspass.
Under min resa bodde vi på 2-stjärniga hotell längs hela vägen, men jag upplevde att standarden generellt var högre än vad jag förväntade mig av 2 stjärnor. Sängarna är av det hårdare slaget, vilket jag uppskattar efter en dags vandring. Frukosten, som ingår på alla hotell, består av en enklare måltid med lite frukt, bröd med pålägg, oftast fil och flingor, juice och givetvis obligatoriskt kaffe eller te.
Historien och människorna på leden
Skönheten med att pilgrimsvandra, för mig, vara att vandra genom historien. Att gå på samma kullerstensgator som så många andra har vandrat på tidigare, och förflytta sig mellan små bergsbyar som härstammar från före 1200-talet, det var en otrolig känsla. Majoriteten av vägen slingrar sig längs grusvägar genom lövskogar, dalar och förbi hagar med boskap, där jag bland annat mötte den kända, galiciska kon Rubia Gallega.
En sak som överraskade mig som förstagångsvandrare på denna led, var människorna och den sociala samvaron. Även om jag vandrade den tveklöst mest populära sträckan kändes det hela tiden som en varm och hjärtlig, liten folkfest. Alla jag mötte längs vägen log och hälsade med ett "Buen Camino", vilket betyder "Lycka på vägen." Frasen används för att önska varandra lycka på den egna spirituella vandringen mot Santiago de Compostela.
Alla jag mötte hade egna syften med sin vandringsresa, och det är just det som är så speciellt med pilgrimsvandringen – att det är en individuell resa. Du kanske vandrar för att känna att du klarar av den fysiska utmaningen, för att påbörja en förändring av ditt liv, för att utmana dig själv, sona dina synder, uppleva Galicien, bli titulerad pilgrim – eller allt på en gång. Det finns ingen enda eller ”rätta” anledning till att göra vandringen, och många upptäcker längs vägen att vandringen hjälper dem med något helt annat än de hade väntat sig och förberett sig för. Själv upplever jag att min vandring på Camino Francés gjorde mig jordad, närvarande och tacksam.
Den mäktiga avslutningen
Efter fem långa vandringsdagar nådde vi slutligen vårt mål, Santiago de Compostela. Vi vandrade ner till katedralen där vi på torget Praza do Obradoiro tog in atmosfären efter vår avslutade pilgrimsfärd, tillsammans med hundratals andra pilgrimer. Några hade vandrat lika långt som oss, medan andra hade varit ute i flera veckor eller månader. Stämningen på torget gick nästan att ta på, och var jag än tittade såg jag lättade, stolta och trötta leenden, som enades i en gemensam känsla av att ”vi klarade det”.
När vi hade pustat ut vid katedralen i Santiago checkade jag in på resans sista hotell, och gick sen för att hämta ut mitt pilgrimscertifikat, som visar att jag har vandrat minst 10 mil på sträckan. Efter en välförtjänt dusch och tupplur tog jag mig ner till kvällsmässan i den stora katedralen där jag hade turen att få se Botafumeiron – ett gigantiskt, legendariskt rökelsekar som svingas genom katedralen. Gruppen jag vandrade med hade bokat ett bord på en närliggande restaurang till efter mässan, där hela gruppen kunde sätta oss ner och äta tillsammans, förundras över de senaste dagarnas utmaning, och landa i känslan av stolthet och tacksamhet över vad vi hade fått uppleva ihop.
Och så lite fakta för leden från Sarria till Santiago de Compostela
Total stigning uppför: 2 373 m
Maximal lutning uppför: 11,4%
Total stigning nedför: 2 587 m
Maximal lutning nedför: 11,7%
Totala antal steg: ca 200 000 steg
Vill du också uppleva känslan av att vandra i mål i Santiago de Compostela, eller vandra någon av de många andra otaliga delarna av Camino Frances, Camino Portuges, Camino del Norte eller något helt annat?
Utöver våra reseledarledda gruppresor så kan vi också skräddarsy din helt egen, individuella vandringsresa. Välj antal vandringsdagar, vilken led du vill gå, hur du vill ta dig till leden, vilka boenden du vill bo på och vad som ska ingå i resan.
Du hittar våra alla våra vandringsresor i grupp här
Och alla våra skräddarsydda vandringsresor till både pilgrimsleder och andra delar av världen här
Oavsett om du åker tillsammans med en grupp eller på egen hand så kan du anpassa vandringstempot helt och hållet efter din egen önskade takt. Men en riktlinje, som jag lärde mig redan första dagen, är att försöka hålla sig till ett tempo på 4 km/ timme. På så sätt kan du ta dig mellan de större orterna på en dag, och vara säker på att du kommer fram till ditt boende innan det blir mörkt.
Underlaget består till cirka 70% av oasfalterad mark, oftast vandrar du på stigar med grus eller mjukare underlag. Vissa sträckor är lite mer utmanande vad gäller terrängen, men inget oöverkomligt på något sätt. Längs vägen vandrar du bland berg och kullar där molnen rinner ner genom dalarna likt vatten, genom tätvuxna, galiciska skogar och in i gamla byar som är över 1 000 år gamla. Under vandringen blev jag ödmjuk inför enkelheten i att vandra på denna stig, precis som pilgrimer gjort i tusentals år. ”Att vandra i historiens fotspår” har aldrig känts mer träffande än här.
Maten på leden
Lunch
Den vanligaste typen av lunch – pilgrimsmenyn – består oftast av en bit kött med tillhörande potatis eller pommes frites, utan sås. Det går också att välja andra enklare luncher, såsom lasagne, dagens fångst, hamburgare eller spansk omelett. Det är oftast inte särskilt generöst med sallad till maten, och den kan ibland sakna någon god krydda. Då Camino Frances är den mest välbesökta leden av alla pilgrimsleder så finns det gott om matställen med olika menyer och prisklasser, för dig som inte tar med dig en egen lunchmacka i ryggsäcken.
Middag
När du reser som en del av våra gruppresor till Caminon så brukar vi arrangera några gemensamma middagar under resans gång, för att gruppen ska få möjlighet att dela dagens vandringserfarenheter. Reser du på egen hand kan du lätt slinka in på någon av de många restaurangerna i orterna där de flesta pilgrimer sover för natten, om inte ditt hotell har en egen restaurang. Maten till middagen tenderar att vara något mer välkomponerad än lunchen. Om du vill kan du få pilgrimsmenyn även här, som då består av förrätt och huvudrätt och ibland även efterrätt, tillsammans med ett eller ett par glas vin. Pilgrimsmenyn är väldigt prisvärd och kostar runt 15 euro. Även övriga rätter på restauranger längs pilgrimsleden följer samma tema – ganska enkel mat till förmånliga priser. Förvänta dig inte några kulinariska upplevelser, men måltider som gör magen både varm och mätt efter en lång vandringsdag.
Galicien är kanske inte en region som du förknippar med ett känt och omtyckt kök, men det finns trots alls några rätter som är unika för regionen. Här tipsar jag om några lokala specialiteter som jag tycker att du bör smaka på under din vandring i norra Spanien:
- Byn Melide är känd för att servera den bästa bläckfisken i Spanien, som går under namnet ’Pulpo á feira’. Rätten består av bläckfisk som är kokad på traditionellt sätt, som sedan serveras med krispig potatis och paprika. Bläckfisken finns även att få i hamburgerformat för den nytänkande.
- I staden Arzúa serveras den galiciska bondosten Ulloa, som påminner om en mild goudaost.
- Tortilla Española, spansk omelett, är en matig omelett med potatis – en rustik maträtt som mättar för en billig peng.
- Den exklusiva Iberico-skinkan härstammar från den här regionen, och är känd för att vara väldigt saftigt och smakrik
Att avsluta middagen med
- Den oemotståndliga mandelkakan Tarta de Santiago
- Flan de café: en dessert på mjölk, ägg och kondenserad mjölk som toppas med kaffe
- Pastel de nata: en portugisisk vaniljkaka i smördeg – som en mazarin i version 2.0!
Att skölja ner maten med
- Om du vill ha ett gott vin till maten är druvorna Albariño och Mencia lokala stoltheter
- Längs vandringsleder finns dessutom många caféer där du kan slå dig ner och njuta av en Café con leche, café americano eller min favorit: dubbel espresso med lite socker vid sidan av.
Boende
Det finns en del olika typer av boenden längs med Caminon, men de flesta har en sak gemensamt: det är helt och rent, men enkelt. Förvänta dig inga 4-stjärniga resorts, pooler och all inclusive-koncept. Hit kommer du för att packa upp och torka/lufta dina vandringskläder, ta en varm dusch, byta om till sköna kläder inför middagen, sova av dig träningsvärken och fylla på med energi inför nästa vandringsdag, men inte mer än så. Många av hotellen är naturliga samlingsplatser för alla vandrare, och i de gemensamma utrymmena och på restaurangerna möts man för att dela erfarenheter, prata om nästa sträcka på leden och jämföra skoskav, utrustning och pilgrimspass.
Under min resa bodde vi på 2-stjärniga hotell längs hela vägen, men jag upplevde att standarden generellt var högre än vad jag förväntade mig av 2 stjärnor. Sängarna är av det hårdare slaget, vilket jag uppskattar efter en dags vandring. Frukosten, som ingår på alla hotell, består av en enklare måltid med lite frukt, bröd med pålägg, oftast fil och flingor, juice och givetvis obligatoriskt kaffe eller te.
Historien och människorna på leden
Skönheten med att pilgrimsvandra, för mig, vara att vandra genom historien. Att gå på samma kullerstensgator som så många andra har vandrat på tidigare, och förflytta sig mellan små bergsbyar som härstammar från före 1200-talet, det var en otrolig känsla. Majoriteten av vägen slingrar sig längs grusvägar genom lövskogar, dalar och förbi hagar med boskap, där jag bland annat mötte den kända, galiciska kon Rubia Gallega.
En sak som överraskade mig som förstagångsvandrare på denna led, var människorna och den sociala samvaron. Även om jag vandrade den tveklöst mest populära sträckan kändes det hela tiden som en varm och hjärtlig, liten folkfest. Alla jag mötte längs vägen log och hälsade med ett "Buen Camino", vilket betyder "Lycka på vägen." Frasen används för att önska varandra lycka på den egna spirituella vandringen mot Santiago de Compostela.
Alla jag mötte hade egna syften med sin vandringsresa, och det är just det som är så speciellt med pilgrimsvandringen – att det är en individuell resa. Du kanske vandrar för att känna att du klarar av den fysiska utmaningen, för att påbörja en förändring av ditt liv, för att utmana dig själv, sona dina synder, uppleva Galicien, bli titulerad pilgrim – eller allt på en gång. Det finns ingen enda eller ”rätta” anledning till att göra vandringen, och många upptäcker längs vägen att vandringen hjälper dem med något helt annat än de hade väntat sig och förberett sig för. Själv upplever jag att min vandring på Camino Francés gjorde mig jordad, närvarande och tacksam.
Den mäktiga avslutningen
Efter fem långa vandringsdagar nådde vi slutligen vårt mål, Santiago de Compostela. Vi vandrade ner till katedralen där vi på torget Praza do Obradoiro tog in atmosfären efter vår avslutade pilgrimsfärd, tillsammans med hundratals andra pilgrimer. Några hade vandrat lika långt som oss, medan andra hade varit ute i flera veckor eller månader. Stämningen på torget gick nästan att ta på, och var jag än tittade såg jag lättade, stolta och trötta leenden, som enades i en gemensam känsla av att ”vi klarade det”.
När vi hade pustat ut vid katedralen i Santiago checkade jag in på resans sista hotell, och gick sen för att hämta ut mitt pilgrimscertifikat, som visar att jag har vandrat minst 10 mil på sträckan. Efter en välförtjänt dusch och tupplur tog jag mig ner till kvällsmässan i den stora katedralen där jag hade turen att få se Botafumeiron – ett gigantiskt, legendariskt rökelsekar som svingas genom katedralen. Gruppen jag vandrade med hade bokat ett bord på en närliggande restaurang till efter mässan, där hela gruppen kunde sätta oss ner och äta tillsammans, förundras över de senaste dagarnas utmaning, och landa i känslan av stolthet och tacksamhet över vad vi hade fått uppleva ihop.
Och så lite fakta för leden från Sarria till Santiago de Compostela
Total stigning uppför: 2 373 m
Maximal lutning uppför: 11,4%
Total stigning nedför: 2 587 m
Maximal lutning nedför: 11,7%
Totala antal steg: ca 200 000 steg
Vill du också uppleva känslan av att vandra i mål i Santiago de Compostela, eller vandra någon av de många andra otaliga delarna av Camino Frances, Camino Portuges, Camino del Norte eller något helt annat?
Utöver våra reseledarledda gruppresor så kan vi också skräddarsy din helt egen, individuella vandringsresa. Välj antal vandringsdagar, vilken led du vill gå, hur du vill ta dig till leden, vilka boenden du vill bo på och vad som ska ingå i resan.
Du hittar våra alla våra vandringsresor i grupp här
Och alla våra skräddarsydda vandringsresor till både pilgrimsleder och andra delar av världen här