Mångmiljonstaden Seoul - vårt första möte med Sydkorea
Vi anlände till Seoul tidigt på morgonen och var osäkra på hur vi skulle börja. Vi behövde skaffa ett SIM-kort för att kunna navigera oss, samt skaffa ett kort för lokaltrafiken. Vi hade innan ankomst blivit tipsade om något som kallas för ett T-Money card. Detta kort fungerar på lokaltrafik i hela Sydkorea och är endast tillgängligt för turister.
Vi gick till närmsta kiosk på flygplatsen och efterfrågade ett SIM-kort och ett T-money card. Vi fick i första omgången endast köpa SIM-kortet, då T-money card måste betalas med kontanter. Vi fick därför springa runt på Seouls flygplats i jakt på en bankomat. Själva kortet kostade 4 000 WON (30 SEK), sedan skulle vi även ladda på en summa som kan användas för att betala i lokaltrafiken. Om det tar slut på pengar på kortet går det smidigt att ladda upp det på tunnelbanestationerna runt om i landet. När vi installerat vårt SIM-kort återstod det endast att lista ut hur vi skulle ta oss ifrån flygplatsen till vårt hotell i centrala Seoul.

Restips! Google Maps fungerar inte speciellt bra i Korea. Här använder alla NAVER Map eller KakaoMap.

När vi väl hittat till tåget gick det väldigt smidigt att ta sig hela vägen till hotellet. Lokaltrafiken är smidig att använda och går enligt tidtabell.

Seoul är en helt otrolig stad. Här finns verkligen något för alla! Vi började vår upptäcktsfärd i området Hongdae. Det är ett studentområde som inte har blivit särskilt uppmärksammat av turister. Här kan du hitta oändligt med restauranger, allt ifrån Korean BBQ till spännande streetfood. Det är ett superbra område för de som är intresserade av thrift shopping, alltså handla second hand-varor av olika slag, då det finns jättemycket klädbutiker med bra priser. Det jag tyckte var roligast med detta område var alla spelmöjligheter. Vi hittade allt från arkadspel till klomaskiner och gatuspel. Här kan du även köpa alla möjliga småsaker och roliga accessoarer, som är en stor del koreanska kulturen, såsom mobiltillbehör i överflöd, smycken etc. Hongdae var mitt favoritområde i Seoul, och vi åkte tillbaka hit tre gånger under vår tid i Seoul.

Gangman style, vaktparad och enorma nöjesparker
Ett besök till Gangnam var såklart också ett måste. Om du inte har hört låten ’Gangnam Style’ måste du lyssna på den innan du åker till Korea. Gangnam är ett lite finare område med många märkesbutiker, men det är även här du hittar K-Pop Street. Ungefär som Hollywoods Walk of Fame, är K-Pop Street en gata där de hedrar sina största K-Pop artister, men istället för stjärnor på marken är det små nallebjörnar som pryder gågatan.

Vi besökte även Gyeongbokgung-palatset en förmiddag. Vi kom dit i god tid för att skåda vaktbytet, som sker 2–3 gånger per dag. Vaktbytet återspeglar vaktbytesproceduren som ägde rum under Joseon-dynastin, och soldaterna bär reproducerade dräkter och vapen som ska likna dåtidens.

Från palatset tog vi en buss till Myeongdong. Myeongdong är Seouls mest kända shoppinggata och är ett bra område att bo i som förstagångsbesökare. Det är väldigt centralt och lätt att ta sig runt till stadens andra sevärdheter. I Myeongdong finns höga byggnader med massor av shopping och ett stort matutbud. Här hittar du den största koncentrationen av streetfood längs shoppinggatorna.

Restips! Besöka HBAF – Koreas största varumärke för nötter med butik i Myeongdong. Här hittar du otroligt många olika typer av nötter, med både goda och lite konstigare smaker. Mandlar med smaken av vitlöksbröd är ett exempel!

Under vår sista dag i Seoul besökte vi Lotte World, ett nöjesfält beläget strax utanför staden. Lotte World innehåller inomhustemaparken Lotte World Adventure, utomhustemaparken Magic Island samt en skridskobana, ett köpcentrum och ett koreanskt folkmuseum. Vi sprang runt här som små barn för att hinna åka så många karuseller som möjligt!

Koreansk historia i Hahoe Folk Village
Från Seoul tog vi en buss vidare till den lilla staden Andong. Bussen var väldigt bekväm med stora säten och fotstöd och resan tog drygt 2,5 timmar. Vid ankomst lämnade vi av våra väskor på hotellet och tog lokalbussen till Hahoe Folk Village, som ligger drygt 50 minuter utanför Andong. Hahoe Folk Village är en av Koreas bäst bevarade byar ifrån Joseon-dynastin. Det är en väldigt liten by, där människorna bor i traditionella koreanska hus som kallas för Hanok. Här har du möjlighet att övernatta hos en familj i en Hanok, men vi valde att endast besöka byn som en dagstur.

I Hahoe hyrde vi en tandemcykel och begav oss ut på upptäcktsfärd runt den mysiga byn, med dess gräsklädda tak och små gränder. Förutom att själva byn är mysig, så är även den omgivande naturen otroligt vacker. Det ligger små souvenirbutiker och caféer i olika hus, och strax utanför staden finns några små restauranger där man kan testa på traditionell, koreansk mat. Vi testade något som heter Jjimdak – en nudelrätt med kyckling och grönsaker som har sitt ursprung i Andong.

Då vi endast hade en natt i Andong tog vi chansen att upptäcka den lilla staden efter att vi hade kommit tillbaka ifrån Hahoe Folk Village. Vi tog en promenad genom den lokala marknaden där man kunde köpa mat och krimskrams. Vi begav oss även ner till floden, där det varje kväll kl. 20 är ett uppträde med en musikalisk fontän. Fontänen sprutar vatten i takt till musik, och vattnet skimrar i massa olika färger.

Busan - en annorlunda tågresa, fiskar i mängder och stadskonst
Resan gick dagen därpå vidare mot Busan. Vi tog oss till tågstationen i Andong med tron om att vi bara kunde hoppa på nästa avgående tåg. Vid tågstationen blev vi informerade om att det inte fanns några sittplatser kvar, men vi kunde ändå köpa en biljett. Vi fick då inte sitta på något säte, utan vi satt precis i ingången till vagnen där alla kliver av och på. Så vid varje station, när människor skulle kliva av och på, fick vi flytta på oss så att vi inte blockerade vägen. Denna 2,5 timmar långa tågresa var ganska komisk, men vi tog oss fram till slut.

Efter att vi hade checkat in på vårt hotell i Busan begav vi oss direkt till Jagalchi Market, som låg precis nedanför vårt hotell. Jagalchi Market är Koreas största fiskmarknad. Hela nedervåningen i denna stora byggnad är full med all typ av fisk och skaldjur som du kan tänka dig! Vi började prata med en man och en kvinna som sålde sina varor, och det slutade med att vi köpte fisk och skaldjur för drygt 400 kr. Vi visste inte ens vad vi hade köpt! Vi leddes då upp på ovanvåningen där all mat tillagades och alla satt och åt. Efter dryga 10 minuter hade vi en hel fisk, både stekt och som sashimi, samt några olika typer av musslor eller ostron framför oss. Vi råkade nog beställa lite för mycket konstig mat 😉 Två koreanska män satte sig bredvid oss och på knackig engelska/koreanska började de samtala med oss. Det slutade med att de bjöd på en öl och visade oss hur man gör en ”Soju Bomb”.

Soju Bomb: Procenthalten på öl är väldigt låg i Korea. Därför blandar de lokala sin öl med en shot Soju (risalkohol). När man har hällt i en shot soju i sin öl tar man en sked och trycker den snabbt och hårt i botten på sitt glas, vilket skapar en reaktion där sprudlande bubblor stiger.

Konst i stadsmiljö, strandhäng och drönarshow
I området vi bodde fanns inte bara Jagalchi Market, utan även Gukje Market – en marknad där du kan köpa allt från mat till kläder och accessoarer och som leder dig genom små gator och gränder. Vi tog även en promenad från hotellet till Gamcheon Cultural Village, som visade sig vara en slingrig promenad i uppförsbacke. Det går även att ta lokalbussen för den som vill. Gamcheon är en liten by i utkanten av Busan, där invånarna har tagit ett initiativ om att förändra byn genom att måla alla små hus i olika färger och skapa konstverk på väggarna – för att locka turister. Här fanns mysiga caféer med utsikt över denna vackra, färgglada by och havet, massor av spännande mat att köpa, roliga souvenirbutiker med mera.

Precis som i Seoul, är det bra att fundera var i Busan du vill bo. För även Busan är en storstad, och avståndet är stort mellan de olika stadsdelarna. Efter att ha upptäckt vad som erbjöds i vårt närområde begav vi oss österut mot Busans stränder. Vårt första stopp var Haeundae beach, som låg drygt 50 minuter med buss från vårt hotell. Här vandrade vi längs stranden och såg hur lokalbefolkningen njöt av sin ledighet. Här samsades människor som gjorde framträdanden på stranden, volleybollspelare och mer. Vi tog en tur upp i tornet Busan X The Sky för att se solnedgången över Busan. Det var otroligt vackert att se den från den 100:e våningen!

Därefter åkte vi vidare mot Gwangalli Beach – stranden med mer liv och rörelse under kvällen. Här finns massor av restauranger och underhållning, och här hittade vi en liten restaurang på en bakgata som serverade de bästa revbensspjäll jag någonsin smakat. Vi tillagade maten själva á la Korean BBQ-style. Proppmätta begav vi oss sedan ner för att ta plats på stranden och se drönarshowen. Natthimlen fylldes av ljus från de tusentals drönare som formade olika konstellationer. Denna show hålls på Gwangalli Beach varje lördag, året om.

Vill du också uppleva Sydkorea som Fanny har gjort? Låt dig inspireras av alla reseförslag till Sydkorea här.
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: