Asien bjuder på en helt fantastisk natur, kulturmöten du aldrig glömmer och en massa dolda skatter för resenären med äventyr i ådrorna. Och så är det maten. För länderna i Asien bjuder i stor utsträckning på nya och spännande smakupplevelser – särskilt när dofterna från det stora utbudet av streetfood möter dig. Så är frågan bara vad du ska välja, och här för att hjälpa dig en bit på vägen har CNN Travel tagit fram en lista över de 50 bästa streetfoodrätterna i Asien. Se listan nedan och ta gärna med den på ditt nästa reseäventyr i Asien!

De 50 bästa asiatiska streetfoodrätterna

1. Achcharu, Sri Lanka
Söta, sura och kryddiga syltade frukter och grönsaker som varierar från region till region.

Se våra reseförslag till Sri Lanka här

2. Asam Laksa, Malaysia
En fiskbaserad soppa med en sur tamarindsmak som är överraskande förfriskande. Serveras ofta med risnudlar, grönsaker, fisk och koriander – och med en malaysisk räkpasta bredvid.

Se våra reseförslag till Malaysia här

3. Banh Mi, Vietnam
I sin klassiska form består rätten av griskött, syltade grönsaker, koriander, chili och paté i en spröd och luftig baguette.

Se våra reseförslag till Vietnam här

4. Bubble Tea, Taiwan
Fylligt, silkeslent, rostat grönt eller svart te med svarta tapiocakulor. Drycken intas med ett stort sugrör och finns idag i en uppsjö av varianter i större delen av världen – till och med i Sverige – men självklart smakar den bäst i Asien!

5. Kebab i bröd, Pakistan
Som namnet antyder så är det kebabkött mellan två bullhalvor vi pratar om här. Rätten finns ofta i flera olika varianter med exempelvis en potatislinsbiff, kyckling, lammkött, nötkött eller kikärtor. Dessutom toppar man ofta med tillbehör såsom rödlök, tomater, raita och tamarindchutney.

6. Cheong Fun, Hong Kong
En tunn och genomskinlig risrulle ångas och viks innan den fylls med kinesiskt grillat griskött, torkade räkor, nötkött eller grönsaker och toppas sen med en lokal sås och sesamfrön.

7. Chilikrabba (Jai Jeow Pu), Singapore
Krabba i fyllig chili- och tomatsås med smörstekt mantoubröd till.

Se våra reseförslag till Singapore här

8. Krabbomelett, Thailand
Omelett med krabba och söt chilisås.

Se våra reseförslag till Thailand här

9. Fiskbullar i curry, Hong Kong
Fiskbullar som puttrar i currysås, vitlök, ingefära, socker och chili.

10. Ema Datshi, Bhutan
Bhutans nationalrätt, som direktöversatt betyder något i stil med chili och ost, är en kryddig stuvning som kommer i flera varianter och som oftast serveras med lök, vitlök och rött ris.

11. Äggvåfflor (Gai Daan Jai), Hong Kong
Den lätta och aningen söta degen tillagas i ett särskilt våffeljärn som ger en frasig och fluffig yta på den luftiga våfflan. Den serveras som den är med färsk frukt eller rullad som en glassvåffla och fylld med glass, sirap och banan. Den kan till och med fås med exempelvis saltad äggblomma och tång.

12. Falooda, Pakistan
En mjölkbaserad drink gjord på glass, mjölk, kondenserad mjölk, gelétärningar, nudlar, basilikafrön och ibland även rosenvatten. Drycken toppas med krossade pistaschnötter och torkad frukt.

13. Fuchka, Bangladesh
Frasiga, ihåliga pannkakor med en fyllning av potatis- och kikärtsmos blandat med rå lök, gurka, lime, koriander och grön chili i en chaat masalablandning. Ofta toppas pannkakorna med rivet, kokt ägg och en liten kopp med tamarindvatten bredvid.

14. Gado Gado, Indonesien
Blandade grönsaker i en tjock jordnötssås. Grönsaksblandningen varierar men består ofta av gröna bönor, kål, morötter, böngroddar, sallad, tofu, gurka, tempeh, potatis, hårdkokt ägg, riskakor och räkchips.

Se våra reseförslag till Indonesien här

15. Getuk, Indonesien
Dessert gjord av exempelvis cassava – en nötaktig rotfrukt – med kokos eller sötpotatis, potatis, banan, taro eller ost.

Se våra reseförslag till Indonesien här

16. Halo-Halo, Filippinerna
Krossad is och kondenserad mjölk med olika sorters topping som kokos, söta bönor, ost och glass.

Se våra reseförslag till Filippinerna här

17. Hoppers (Appa), Sri Lanka
Pannkakor gjorda på en deg av fermenterat rismjöl och kokosmjölk. De tillagas i en liten wokpanna för att ge pannkakorna formen av en skål. Fyllningen är ofta olika curryrätter, chutney och kokossambal.

Se våra reseförslag till Sri Lanka här

18. Iskaffe (Cà Phê), Vietnam
Serveras antingen svart, med kondenserad mjölk, med lite socker eller blandat med kokosmjölk.

Se våra reseförslag till Vietnam här

19. Jalebi, Indien
Frityrstekt, fermenterad deg i kringliga former som avnjuts som en dessert doppad i sirap, kondenserad mjölk, kryddor, saffran eller socker.

20. Jianbing, Kina
Pannkaka med fyllning av exempelvis ägg, vårlök, rädisor, chilisås och korv eller kyckling.

21. Jiaozi, Kina
En slags dumpling som antingen är ångad, kokt eller stekt, fylld med hackat griskött, ingefära, vårlök och kinakål.

22. Kavabuu, Maldiverna
Frityrstekta fiskpinnar av rökt tonfisk, riven kokos, peppar, lök, ingefära, ris och curryblad.

Se våra reseförslag till Maldiverna här

23. Kayatoast, Singapore/Malaysia
Grillad sandwich med kaya, som är en kryddig marmelad av kokosmjölk, ägg och socker. Serveras ofta med löskokta ägg bredvid.

Se våra reseförslag till Singapore här
Se våra reseförslag till Malaysia här


24. Kerak Telor, Indonesien
Omelett av andägg, ris, riven kokos, stekt schalottenlök, torkade räkor och indonesiska kryddor.

Se våra reseförslag till Indonesien här

25. Khao Jee, Laos
En deg av kladdigt ris doppat i ägg som därefter grillas.

26. Khao Soi, Thailand
Curry- och nudelsoppa toppad med frityrstekta äggnudlar. Serveras ofta med kokosbuljong med chili och kycklinglår eller nötkött samt sareptasenap, färsk, hackad vårlök, limeklyftor och chilipasta.

Se våra reseförslag till Thailand här

27. Khuushuur, Mongoliet
Frityrstekt färs av lamm eller nöt blandat med lök och vitlök.

28. Kimbap, Sydkorea
Risrullar i tång som är skurna i munsbitstora skivor och fyllda med exempelvis spenat, lotusrot, ägg, gurka, bulgogi, krabba, kimchi och sesamfrön.

29. Kuih Cincin, Brunei
Småkakor formade som blommor med en söt och nötaktig smak.

30. Kwek Kwek, Filippinerna
Frityrsteka, panerade vaktelägg med en lätt pepprig, söt och nötaktig smak. Serveras med en sur och kryddig dipp.

Se våra reseförslag till Filippinerna här

31. Laping, Tibet
Kryddig nudelsoppa som serveras kall.

32. Lahpet Thoke, Myanmar
Sallad av teblad med syltade Assam-teblad blandade med kål, tomater, bönor, rostade nötter och kärnor, torkade räkor och stekt vitlök.

Se våra reseförslag till Myanmar här

33. Lort Cha, Kambodja
Korta risnudlar blandade med vårlök, kinesisk broccoli, böngroddar, purjolök, vitlök och nötkött toppat med ett stekt ägg och sås.

Se våra reseförslag till Kambodja här

34. Mohinga, Myanmar
Fisk- och nudelsoppa som är landets nationalrätt och som görs av färsk havskatt och citrongräs, stekt ris, ingefära, vitlök och risnudlar med olika toppingar, inklusive ett hårdkokt ägg, rostad lök, koriander och limesaft.

Se våra reseförslag till Myanmar här

35. Momos, Nepal
Dumplings med olika sorters hackat kött, exempelvis buffel, kyckling, lamm, jak eller griskött, samt grönsaker som kål, lök, vårlök, ingefära, vitlök, tamarind, koriander och kryddor.

Se våra reseförslag till Nepal här


36. Nam Khao, Laos
Knaprig rissallad med frityrstekta risbollar med röd currypasta, kokosflingor och ägg. Risbollarna smulas ner och blandas med korv, tempura, jordnötter, lök, chili och serveras med färska salladsblad.

37. Nasi Lemak, Malaysia
Malaysias nationalrätt består av kokosris som toppas med salta anjovis, rostade jordnötter, kokta ägg, gurka och sambal och serveras ångande varma i ett bananblad. Ofta serveras det med till exempel kyckling, curry, fisk eller ägg.

Se våra reseförslag till Malaysia här

38. Pho, Vietnam
Nudelsoppa med risnudlar, nötkött eller kyckling och färska tillbehör som örter, böngroddar, lime, chilisås och skivor av chili.

Se våra reseförslag till Vietnam här

39. Rojak, Malaysia/Indonesien/Singapore
Sallad bestående av färsk ananas, mango, jicama (en lokal rotfrukt), böngroddar, gurka och stekt tofu som blandas med en söt och kryddig dressing samt en näve krossade jordnötter.

Se våra reseförslag till Malaysia här
Se våra reseförslag till Indonesien här
Se våra reseförslag till Singapore här

40. Roti Prata, Sydostasien
Tunnbröd med till exempel ägg, fisk eller lammcurry samt ett stort utbud av tillbehör.

Se våra reseförslag till Asien här

41. Rou Jia Mo, Kina
En tung och kompakt boll med rikligt bräserad svinmage i sojasås, socker, ärtor och kryddor.

42. Sai Krok lsan, Thailand
Små, tjocka korvar av griskött, klibbigt ris och vitlök som är fermenterade och härefter torkade.

Se våra reseförslag till Thailand här

43. Salt- och pepparstekt kyckling, Taiwan
Även känd som popcornkyckling. Kycklingen paneras i mjöl av sötpotatis och frityrsteks två gånger för extra krisp.

44. Sofuto Kurimu, Japan
Kräm gjord av färsk grädde och mjölk med exempelvis choklad och vanilj, matcha, röda bönor, melon, sesam, wasabi eller bläckfiskbläck.

Se våra reseförslag till Japan här

45. Luktande tofu (Chou Dou Fu), Taiwan
Tofu som blötläggs i saltlake och därefter jäser i timmar, dagar, veckor eller månader. Därefter stuvas, bräserad, ångas, grillas eller frityrsteks tofun och serveras med syltad kål, chilisås eller vitlökssås.

46. Takoyaki, Japan
Bläckfisk, vårlök och tempuraflingor paneras och rostas innan de dekoreras med japansk majonnäs, takoyakisås, tång- och fiskbitar.

Se våra reseförslag till Japan här

47. Tteokbokki, Sydkorea
Stekta riskakor med olika topping.

48. Vada Pav, Indien
Friterade, kryddig potatis med tamarindpasta, chili och diverse chutneysåser på fluffigt bröd.

49. Xiao Long Bao, Kina
Dumplings i soppa, fyllda med varmt, hackat fläskkött som serveras med en dipp i form av ättika, sojasås och färsk ingefära.

50. Yakitori, Japan
Kyckling som grillas över kol och som strösslas med salt eller glaseras med soja.

Se våra reseförslag till Japan här

Källa: CNN Travel ’50 of the best street foods in Asia’
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: