Av Tina (#Reseintervju)
RESEINTERVJU
Kort om dig – vem är du?
Mitt namn är Tina Vinther Dahl – jag är 44 år och singel utan barn. Till vardags arbetar jag med offentlig administration. Jag är utbildad historiker.
Mina intressen spänner vitt omkring – och hänger på många sätt ihop med mina resor. Jag är mycket förtjust i att cykla, så det har jag också gjort på resorna. Ett relativt nytt intresse är klättring och jag har tagit kurser i både klipp- och isklättring, bägge naturligtvis utomlands (Sverige/Norge). Jag tycker mycket om att vandra och har såklart även gjort det på mina resor. Och jag kör motorcykel, vilket jag också har gjort därute. Nu i oktober reser jag till Madagaskar och kör motorcykel.
Dessutom läser jag mycket skönlitteratur, lyssnar mycket på podcasts från hela världen, går mycket på bio och läser dagligen en gammaldags papperstidning och jag är allmänt intresserad av politik och kultur – även i de länder jag reser till.
Vilka länder har du besökt och vem åkte du med?
Jag har besökt nästan hela Europa – fler interrailresor när jag var yngre, och under de senaste åren har det ofta blivit en minisemester, typ över påsken eller runt Kristi Himmelsfärd. Ibland tar jag bara en liten tur ut ur stan. Det piggar upp.
Jag har också besökt de europeiska ”avkrokarna” som Georgien och Kaukasus för lite vandring och bergsbestigning, Turkiet där det blev bergvandring på Ararat, Balkan, Baltikum med mera.
Och så har jag varit en del i Mellanöstern – var i kibbutz i Israel som ung och bodde 2005-2006 i år i Egypten, där jag arbetar som reseguide. Det var under Muhammadkrisen, så det var en lite omvälvande tid!
Har också besökt Jordanien som backpacker och har varit på vulkanvandring i Damawand Iran i 2016.
I Nordafrika har jag besökt Tunisien och Marocko som backpacker och Marocko har jag också besökt på bergvandring och cykelresa.
I Centralasien har jag varit i Kirgizistan på cykelresa – helt fantastiskt!
I Asien: Indien (bergvandring och backpacking), Kina, Thailand och Vietnam (backpacking), Laos (cykelresa – igen helt fantastiskt), Bhutan (2015 motorcykelsemester – helt unikt), Nepal (bergvandring). Förra sommaren var jag i Kamtjatka i Rysslands allra östligaste delar – också det en fantastisk upplevelse.
Östafrika: Kenya, Tanzania och Malawi (backpacking), Uganda (bergvandring i Rwenzori-bergen i februari 2017 – helt fantastiskt)
USA: Jag bodde ett år i USA som tonåring och har sedan dess varit tillbaka i landet flera gånger.
Latinamerika: Kuba, Mexico, Guatemala, Honduras (backpacking), Argentina (bergvandring och backpacking), Ecuador (bergvandring och backpacking), Peru och Bolivia (backpacking).
Hur länge är du vanligtvis borta och hur ofta reser du?
Med heltidsarbete finns det gränser för hur långa semestrar jag kan ta så det är allt från utökade helger till månader på den tiden jag var student. För några år sedan tog jag tjänstledigt i fyra månader och reste till Sydamerika som backpacker. Jag är också bra att spara min semester och utnyttja flextid så jag kan emellanåt vara borta mer än de vanliga sex årliga veckorna.
Vad inspirerade dig att resa med ryggsäck?
Jag växte upp på en gård i norra Jylland och reste som 16-åring till USA – inspirationen tror jag kom från en väns äldre bror som hade varit där några år tidigare. Som blivande utbytesstudent hade jag tidigare bara varit borta en dag i Sverige och fyra dagar med buss till Harz i Tyskland med mamma... Men året i USA gjorde något med mig. Jag blev mogen och intresserad av världen och gav mig sedan ut på tågluffning i gymnasiet. Och efter det har det där med att resa aldrig tagit slut.
Dina bästa restips/råd om du ger dig ut som backpacker för första gången?
Det är inte farligt! Jag har rest mycket ensam – i många år trodde jag rentav att det var det absolut enklaste och jag drog mig faktiskt för att delta i några som helst grupper. När jag reser ensam finns ingen att behöva kompromissa med – jag kan hela tiden göra exakt vad jag har lust med.
När jag sedan gav mig in på bergsklättring och vandringar för 6-7 år sedan var det också mitt första möte med gruppresor – och det har varit en mycket positiv upplevelse. Men traditionell backpacking föredrar jag fortfarande att göra ensam. Då kan jag uppleva exakt vad jag vill och behöver inte synka mig med andras behov och förväntningar.
Och så tror jag att man ska lita på sin magkänsla – och inte minst på andra människor. Jag har knappt upplevt något dåligt på mina resor, så jag har en tro på att det ska funka – och att (nästan) alla vill mig väl!
Vilka förberedelser gör du normalt innan du reser?
Jag gör inte så mycket, köper en guidebok, mest för att jag gillar att titta i guideböcker. Jag väljer sällan hotell eller restauranger efter guideböckerna – så snart de är i en guidebok ökar priset. Men jag läser lite om sevärdheter, kultur och historia. Under resan skriver jag anteckningar i marginalen, så att det blir en liten dagbok.
Annars försöker jag förbereda så lite som möjligt. Kanske bokar jag boende de första dagarna, annars avstår jag från att boka online på förhand. Det kan vara jag som är gammaldags men jag tycker fortfarande om friheten att följa mina lustar eller ta tips från andra backpackers. Och då är det knepigt om det kolliderar med redan bokade nätter/händelser.
Jag försöker också än idag att bara dimpa in på vandrarhem utan bokning – för några år sedan träffade jag en australisk backpacker som sa att han inte kunde göra stopp i staden jag själv tänkte göra stopp i. Hans förklaring var att han inte hade hittat något online där han kunde boka i förväg. Själv hittade jag flera vandrarhem och allting var frid och fröjd och det var dessutom en mycket trevlig stad. Jag har tänkt lite på det där efteråt – den stackars backpackeren som missade en fin vistelse eftersom han inte hade tillräckligt med is i magen för att stanna till utan en reservation.
När det gäller packning så försöker jag packa så enkelt som möjligt. Och hellre ta med böcker än en dator. De senaste åren har jag dock haft min IPad mini med. Bra för underhållning i en handvändning och bra till bildbehandling.
Varför är det så härligt att resa med ryggsäck?
Frihet. Jag känner mig mycket fri när jag svänger på mig säcken på ryggen – samtidigt som jag ser på andra turister som går i grupp med rullkofferten bakom sig och guiden framför sig…
Jag kan enkelt ta lokal transport och därmed träffa människor – eller bara titta på dem!
Och så är det så enkelt att det finns gränser för hur mycket jag kan bära – det ger också frihet. Jag kan ju bara bära x antal kilo så jag kan inte heller åka iväg eller hem med en proppad ryggsäck.
Jag pratar med många människor som jag knappast skulle prata med om jag reste i en större grupp – när jag reser ensam talar jag mycket med kvinnor och unga tjejer som förmodligen inte skulle kontakta mig på samma sätt om jag reste med en man eller i en grupp.
Hur man finner/fann du tid och pengar för att förverkliga drömmen?
Jag reser under hela min semester – stannar aldrig kvar i Danmark. Jag bor i en billig lägenhet och spenderar nästan bara pengar på upplevelser och resor. Om jag skulle ha en önskan om mitt nuvarande eller framtida jobb så skulle det vara: mer frihet. Och jag menar inte en extra ledig dag i veckan utan möjligheten att kunna ”köpa” extra helgdagar...
Ditt personliga bästa resminne eller din roligaste historia från dina resor?
Oj, det finns så många!
Jag hade en rätt fantastisk tur till Bhutan, där jag för övrigt för första gången körde motorcykel utanför Danmarks gränser. Det finns en speciell atmosfär i Bhutan som var med och gjorde det till en mycket speciell upplevelse. Men i allmänhet har jag goda minnen av alla mina resor – jag har aldrig varit på en "skräckresa" eller kommit hem från ett land och tänkt att det var det – dit vill jag aldrig åka igen.
Om roliga upplevelser har det varit gott. Till exempel har jag varit statist i en egyptisk film när jag först besökte landet som backpacker 1995. Jag spelade brittisk sjuksköterska.
Jag tyckte också att det var roligt att resa i Nordindien ensam, där jag ibland nästan skapade köer intill sevärdheterna eftersom indierna ville bli fotograferade ihop med mig – som lång och ljushårig var jag något de gärna ville förevigas med. De indiska mormödrarna kom springande och slog entusiastiskt ut med armarna – och ställde sig sedan med sina max 145 cm bredvid mig...
Eller så var det i Jordanien där jag hade träffat Pan, en ung malaysisk man av indisk härkomst på flygplatsen och vi bestämde oss för att hitta ett hotell ihop för att spara pengar. En äldre irakier guidade oss till ett billigt hotell där vissa irakier bodde – receptionisten såg lite skeptisk på oss och försökte förklara för oss att han hade problem eftersom jag ju inte kunde bo ihop med de irakiska kvinnorna (!), så vad skulle nu han hitta på... Men så plötsligt lyste han upp, som upphetsad av en god idé. Han satt med mitt rödbetsfärgade pass och Pans malaysiska pass framför sig och såg på oss – en ljushårig dansk kvinna och en ung indisk malaysier – och frågade: "And you are brother and sister, yes??? "Pan och jag tittade snabbt på varandra och svarade lite svävande ..." Joo "...? ”Then it is no problem” kundgjorde receptionisten. ”Then you can share a room! Problem solved!” Historien blir ytterligare lite piffigare eftersom vår irakiska kontakt några dagar senare berättade att receptionisten spred rykten om vilda sexuella aktiviteter i vårt rum...
Sedan har jag också sett en imponerande anakonda i Ecuador, besökt en hel del fantastiska bergstoppar, flugit i helikopter i Kamtjatka, simmat med delfiner i Röda havet och sälar på Galapgos... Och mycket, mycket mer.
Ditt bästa packningstips och vad reser du aldrig utan?
Min packning är mycket ordinär. Min fickkniv ska alltid med. Sedan har jag många gånger haft glädje av mitt minisyskrin för olika reparationer och justeringar. Jag reser aldrig utan påslakan, tvättmedel eller regnjacka.
Och så tar jag alltid med några böcker. Jag vet att med Kindle och iPads kan det vara dumt och gammaldags (och tungt) att ta böcker med. Men det är min erfarenhet att du kan plötsligt vara utan el. Och valet av böcker på vandrarhem kan vara ganska tunt, så jag ger hög prioritet åt detta.
Vilka länder finns på din bucket list och vad lägger du vikt på du när du väljer ett resmål?
Det finns många: Kanada, Australien, Uzbekistan, Armenien, Tibet, Chile med mera. Det är särskilt länder som är så stora och omfattande att de kräver en längre semester!
Ofta är det emellertid också en fråga om att jag har ett ”färdläge” på min bucket list – till exempel vill jag gärna tillbaka till Nepal och den här gången kombinera det med en tur i bergen och cykling på låglandet. Eller köra motorcykel i Argentina och Chile. Eller vandra i skotska höglandet. Eller klättra i Spanien. Med mera.
Möjligheten att komma ut på landsbygden och vandra, klättra, cykla, etc. står mycket högt på min önskelista när jag väljer en destination. Men lyckligtvis kan det göras i många länder.
Övrigt du vill dela från livet som backpacker?
Släpp kontrollen – lägg från dig telefonen – tala med andra resenärer… Det är förmodligen mitt viktigaste råd. Med risk att låta som en sur gammal dam tror jag att det de senaste åren har varit en tendens för unga backpackers på vandrarhem runt om i världen att gå mer in i Skype med familjen hemma och att lägga upp bilder på datorn och alldeles för ofta sitta med näsan i skärmen istället för att ha roligt, prata och spela brädspel. Det är en lite ledsen trend som kan vara oundviklig, men jag kommer att göra vad jag kan för att hindra den.
Och kom ihåg att vad du inte har med hemifrån kan du vanligtvis köpa ... Jag har gradvis fått reda på detta alldeles själv.
Och sedan har jag för länge sedan insett att jag inte kommer att hinna med allt... Jag reser ofta hem från en destination med tanken på att det finns något att komma tillbaka till. Jag är inte upphetsad över termen "Nu har jag gjort Spanien". Hur kan du någonsin vara klar med ett helt land? Aldrig! Och om du som backpacker kommer ihåg detta att det också ska finnas något att komma tillbaka till (även om det aldrig blir av – tid är ju en faktor!) så kan jag koppla av och njuta på ett annat sätt än om jag måste se och uppleva allt i guideboken på mitt första besök i landet eller staden. Det blir fler tillfällen!
Tack till Tina för att du delade din resglädje med oss andra!
Se alla våra jorden runt-resor här!
Kort om dig – vem är du?
Mitt namn är Tina Vinther Dahl – jag är 44 år och singel utan barn. Till vardags arbetar jag med offentlig administration. Jag är utbildad historiker.
Mina intressen spänner vitt omkring – och hänger på många sätt ihop med mina resor. Jag är mycket förtjust i att cykla, så det har jag också gjort på resorna. Ett relativt nytt intresse är klättring och jag har tagit kurser i både klipp- och isklättring, bägge naturligtvis utomlands (Sverige/Norge). Jag tycker mycket om att vandra och har såklart även gjort det på mina resor. Och jag kör motorcykel, vilket jag också har gjort därute. Nu i oktober reser jag till Madagaskar och kör motorcykel.
Dessutom läser jag mycket skönlitteratur, lyssnar mycket på podcasts från hela världen, går mycket på bio och läser dagligen en gammaldags papperstidning och jag är allmänt intresserad av politik och kultur – även i de länder jag reser till.
Vilka länder har du besökt och vem åkte du med?
Jag har besökt nästan hela Europa – fler interrailresor när jag var yngre, och under de senaste åren har det ofta blivit en minisemester, typ över påsken eller runt Kristi Himmelsfärd. Ibland tar jag bara en liten tur ut ur stan. Det piggar upp.
Jag har också besökt de europeiska ”avkrokarna” som Georgien och Kaukasus för lite vandring och bergsbestigning, Turkiet där det blev bergvandring på Ararat, Balkan, Baltikum med mera.
Och så har jag varit en del i Mellanöstern – var i kibbutz i Israel som ung och bodde 2005-2006 i år i Egypten, där jag arbetar som reseguide. Det var under Muhammadkrisen, så det var en lite omvälvande tid!
Har också besökt Jordanien som backpacker och har varit på vulkanvandring i Damawand Iran i 2016.
I Nordafrika har jag besökt Tunisien och Marocko som backpacker och Marocko har jag också besökt på bergvandring och cykelresa.
I Centralasien har jag varit i Kirgizistan på cykelresa – helt fantastiskt!
I Asien: Indien (bergvandring och backpacking), Kina, Thailand och Vietnam (backpacking), Laos (cykelresa – igen helt fantastiskt), Bhutan (2015 motorcykelsemester – helt unikt), Nepal (bergvandring). Förra sommaren var jag i Kamtjatka i Rysslands allra östligaste delar – också det en fantastisk upplevelse.
Östafrika: Kenya, Tanzania och Malawi (backpacking), Uganda (bergvandring i Rwenzori-bergen i februari 2017 – helt fantastiskt)
USA: Jag bodde ett år i USA som tonåring och har sedan dess varit tillbaka i landet flera gånger.
Latinamerika: Kuba, Mexico, Guatemala, Honduras (backpacking), Argentina (bergvandring och backpacking), Ecuador (bergvandring och backpacking), Peru och Bolivia (backpacking).
Hur länge är du vanligtvis borta och hur ofta reser du?
Med heltidsarbete finns det gränser för hur långa semestrar jag kan ta så det är allt från utökade helger till månader på den tiden jag var student. För några år sedan tog jag tjänstledigt i fyra månader och reste till Sydamerika som backpacker. Jag är också bra att spara min semester och utnyttja flextid så jag kan emellanåt vara borta mer än de vanliga sex årliga veckorna.
Vad inspirerade dig att resa med ryggsäck?
Jag växte upp på en gård i norra Jylland och reste som 16-åring till USA – inspirationen tror jag kom från en väns äldre bror som hade varit där några år tidigare. Som blivande utbytesstudent hade jag tidigare bara varit borta en dag i Sverige och fyra dagar med buss till Harz i Tyskland med mamma... Men året i USA gjorde något med mig. Jag blev mogen och intresserad av världen och gav mig sedan ut på tågluffning i gymnasiet. Och efter det har det där med att resa aldrig tagit slut.
Dina bästa restips/råd om du ger dig ut som backpacker för första gången?
Det är inte farligt! Jag har rest mycket ensam – i många år trodde jag rentav att det var det absolut enklaste och jag drog mig faktiskt för att delta i några som helst grupper. När jag reser ensam finns ingen att behöva kompromissa med – jag kan hela tiden göra exakt vad jag har lust med.
När jag sedan gav mig in på bergsklättring och vandringar för 6-7 år sedan var det också mitt första möte med gruppresor – och det har varit en mycket positiv upplevelse. Men traditionell backpacking föredrar jag fortfarande att göra ensam. Då kan jag uppleva exakt vad jag vill och behöver inte synka mig med andras behov och förväntningar.
Och så tror jag att man ska lita på sin magkänsla – och inte minst på andra människor. Jag har knappt upplevt något dåligt på mina resor, så jag har en tro på att det ska funka – och att (nästan) alla vill mig väl!
Vilka förberedelser gör du normalt innan du reser?
Jag gör inte så mycket, köper en guidebok, mest för att jag gillar att titta i guideböcker. Jag väljer sällan hotell eller restauranger efter guideböckerna – så snart de är i en guidebok ökar priset. Men jag läser lite om sevärdheter, kultur och historia. Under resan skriver jag anteckningar i marginalen, så att det blir en liten dagbok.
Annars försöker jag förbereda så lite som möjligt. Kanske bokar jag boende de första dagarna, annars avstår jag från att boka online på förhand. Det kan vara jag som är gammaldags men jag tycker fortfarande om friheten att följa mina lustar eller ta tips från andra backpackers. Och då är det knepigt om det kolliderar med redan bokade nätter/händelser.
Jag försöker också än idag att bara dimpa in på vandrarhem utan bokning – för några år sedan träffade jag en australisk backpacker som sa att han inte kunde göra stopp i staden jag själv tänkte göra stopp i. Hans förklaring var att han inte hade hittat något online där han kunde boka i förväg. Själv hittade jag flera vandrarhem och allting var frid och fröjd och det var dessutom en mycket trevlig stad. Jag har tänkt lite på det där efteråt – den stackars backpackeren som missade en fin vistelse eftersom han inte hade tillräckligt med is i magen för att stanna till utan en reservation.
När det gäller packning så försöker jag packa så enkelt som möjligt. Och hellre ta med böcker än en dator. De senaste åren har jag dock haft min IPad mini med. Bra för underhållning i en handvändning och bra till bildbehandling.
Varför är det så härligt att resa med ryggsäck?
Frihet. Jag känner mig mycket fri när jag svänger på mig säcken på ryggen – samtidigt som jag ser på andra turister som går i grupp med rullkofferten bakom sig och guiden framför sig…
Jag kan enkelt ta lokal transport och därmed träffa människor – eller bara titta på dem!
Och så är det så enkelt att det finns gränser för hur mycket jag kan bära – det ger också frihet. Jag kan ju bara bära x antal kilo så jag kan inte heller åka iväg eller hem med en proppad ryggsäck.
Jag pratar med många människor som jag knappast skulle prata med om jag reste i en större grupp – när jag reser ensam talar jag mycket med kvinnor och unga tjejer som förmodligen inte skulle kontakta mig på samma sätt om jag reste med en man eller i en grupp.
Hur man finner/fann du tid och pengar för att förverkliga drömmen?
Jag reser under hela min semester – stannar aldrig kvar i Danmark. Jag bor i en billig lägenhet och spenderar nästan bara pengar på upplevelser och resor. Om jag skulle ha en önskan om mitt nuvarande eller framtida jobb så skulle det vara: mer frihet. Och jag menar inte en extra ledig dag i veckan utan möjligheten att kunna ”köpa” extra helgdagar...
Ditt personliga bästa resminne eller din roligaste historia från dina resor?
Oj, det finns så många!
Jag hade en rätt fantastisk tur till Bhutan, där jag för övrigt för första gången körde motorcykel utanför Danmarks gränser. Det finns en speciell atmosfär i Bhutan som var med och gjorde det till en mycket speciell upplevelse. Men i allmänhet har jag goda minnen av alla mina resor – jag har aldrig varit på en "skräckresa" eller kommit hem från ett land och tänkt att det var det – dit vill jag aldrig åka igen.
Om roliga upplevelser har det varit gott. Till exempel har jag varit statist i en egyptisk film när jag först besökte landet som backpacker 1995. Jag spelade brittisk sjuksköterska.
Jag tyckte också att det var roligt att resa i Nordindien ensam, där jag ibland nästan skapade köer intill sevärdheterna eftersom indierna ville bli fotograferade ihop med mig – som lång och ljushårig var jag något de gärna ville förevigas med. De indiska mormödrarna kom springande och slog entusiastiskt ut med armarna – och ställde sig sedan med sina max 145 cm bredvid mig...
Eller så var det i Jordanien där jag hade träffat Pan, en ung malaysisk man av indisk härkomst på flygplatsen och vi bestämde oss för att hitta ett hotell ihop för att spara pengar. En äldre irakier guidade oss till ett billigt hotell där vissa irakier bodde – receptionisten såg lite skeptisk på oss och försökte förklara för oss att han hade problem eftersom jag ju inte kunde bo ihop med de irakiska kvinnorna (!), så vad skulle nu han hitta på... Men så plötsligt lyste han upp, som upphetsad av en god idé. Han satt med mitt rödbetsfärgade pass och Pans malaysiska pass framför sig och såg på oss – en ljushårig dansk kvinna och en ung indisk malaysier – och frågade: "And you are brother and sister, yes??? "Pan och jag tittade snabbt på varandra och svarade lite svävande ..." Joo "...? ”Then it is no problem” kundgjorde receptionisten. ”Then you can share a room! Problem solved!” Historien blir ytterligare lite piffigare eftersom vår irakiska kontakt några dagar senare berättade att receptionisten spred rykten om vilda sexuella aktiviteter i vårt rum...
Sedan har jag också sett en imponerande anakonda i Ecuador, besökt en hel del fantastiska bergstoppar, flugit i helikopter i Kamtjatka, simmat med delfiner i Röda havet och sälar på Galapgos... Och mycket, mycket mer.
Ditt bästa packningstips och vad reser du aldrig utan?
Min packning är mycket ordinär. Min fickkniv ska alltid med. Sedan har jag många gånger haft glädje av mitt minisyskrin för olika reparationer och justeringar. Jag reser aldrig utan påslakan, tvättmedel eller regnjacka.
Och så tar jag alltid med några böcker. Jag vet att med Kindle och iPads kan det vara dumt och gammaldags (och tungt) att ta böcker med. Men det är min erfarenhet att du kan plötsligt vara utan el. Och valet av böcker på vandrarhem kan vara ganska tunt, så jag ger hög prioritet åt detta.
Vilka länder finns på din bucket list och vad lägger du vikt på du när du väljer ett resmål?
Det finns många: Kanada, Australien, Uzbekistan, Armenien, Tibet, Chile med mera. Det är särskilt länder som är så stora och omfattande att de kräver en längre semester!
Ofta är det emellertid också en fråga om att jag har ett ”färdläge” på min bucket list – till exempel vill jag gärna tillbaka till Nepal och den här gången kombinera det med en tur i bergen och cykling på låglandet. Eller köra motorcykel i Argentina och Chile. Eller vandra i skotska höglandet. Eller klättra i Spanien. Med mera.
Möjligheten att komma ut på landsbygden och vandra, klättra, cykla, etc. står mycket högt på min önskelista när jag väljer en destination. Men lyckligtvis kan det göras i många länder.
Övrigt du vill dela från livet som backpacker?
Släpp kontrollen – lägg från dig telefonen – tala med andra resenärer… Det är förmodligen mitt viktigaste råd. Med risk att låta som en sur gammal dam tror jag att det de senaste åren har varit en tendens för unga backpackers på vandrarhem runt om i världen att gå mer in i Skype med familjen hemma och att lägga upp bilder på datorn och alldeles för ofta sitta med näsan i skärmen istället för att ha roligt, prata och spela brädspel. Det är en lite ledsen trend som kan vara oundviklig, men jag kommer att göra vad jag kan för att hindra den.
Och kom ihåg att vad du inte har med hemifrån kan du vanligtvis köpa ... Jag har gradvis fått reda på detta alldeles själv.
Och sedan har jag för länge sedan insett att jag inte kommer att hinna med allt... Jag reser ofta hem från en destination med tanken på att det finns något att komma tillbaka till. Jag är inte upphetsad över termen "Nu har jag gjort Spanien". Hur kan du någonsin vara klar med ett helt land? Aldrig! Och om du som backpacker kommer ihåg detta att det också ska finnas något att komma tillbaka till (även om det aldrig blir av – tid är ju en faktor!) så kan jag koppla av och njuta på ett annat sätt än om jag måste se och uppleva allt i guideboken på mitt första besök i landet eller staden. Det blir fler tillfällen!
Tack till Tina för att du delade din resglädje med oss andra!
Se alla våra jorden runt-resor här!