Av Pernille Smidt-Kjærby

Tips om att flyga med barn beror naturligtvis på barnets ålder. Men ska jag börja med ett råd som gäller för flygturer med barn i alla åldrar och dessutom enligt min mening är det allra viktigaste, så är det utan tvivel detta:

Kom till flygplatsen i god tid – gärna i riktigt god tid! Barn märker med det samma ifall du stressar. Och stress smittar och ger en hektisk och dålig start på resan. Ta hellre en övernattning nära flyplatsen om det kniper, det betalar sig, för är du lugn så är barnen också lugna. Och de märker direkt om du är stressad eller nervös. Speciellt från små barn brukar sådant bemötas med trots och gråt. Så kom i god tid och håll huvudet kallt, det är en mycket god investering i en god start på resan!


SPÄDBARN
Faktiskt är det lättast att flyga med barn när de är bebisar och fortfarande varken kan gå eller krypa. Då är antagligen istället den stora skräcken hos de flesta föräldrar att babyn börjar skrika. Men så länge barnet är hos sina föräldrar, mätt, utvilad och ren, så behövs det ju inte så mycket mera. De viktigaste tipsen i denna ålder är enligt min mening:

Babykorg på flyget
Kom ihåg att boka en! Då har ni en fin liten avskärmad lift där babyn kan ligga och sova under flygningen. Den är också nyttig, till och med om det ändå slutar med att barnet ligger och sover i mors eller fars knä. De små tycker att det är roligt att sitta däruppe och leka lite och dessutom är det skönt för de vuxna att få lov att ha händerna fria ett par ögonblick, till exempel när maten kommer. Babykorgar finns i ett begränsat antal på flyget så kom ihåg att specialbeställa när du bokar din biljett!

Handduk
Ifall du fortfarande ammar eller ger flaska, så ta med en stor handduk. Du kan dessutom själv ha glädje av den i flygets luftkonditionering. Men utöver det så fungerar det som perfekt avskärmning under ammandet. Babyn kan läggas intill bröstet utan att mor behöver ”blotta” sig på flyget – man sitter ju ganska tätt – och dessutom är det mycket lättare för barnet att koncentrera sig när det är lite avskärmning från ljus, rörelse och ljud. Personligen har jag alltid ammat mina små vid start och landning och de har aldrig skrikit på grund av problem med öronen.

Babymat
Man ska själv komma ihåg att beställa babymat på flyget. Min egen erfarenhet är att det lönar sig att ta med sin egen mat ifall barnet har börjat med gröt eller mos. Vi har bara varit med om att få serverat en burk barnmat, till exempel spaghetti i sås eller kyckling, och om nu inte det helt skulle passa den unga damen eller herrn så är det bra att ha något eget och säkert med sig. Då är du också fullständigt i kontroll över när och hur mycket som ska ätas. Så förbered lite av barnets favoritmat så att det i alla fall inte beror på svält när det börjar skrikas och skrålas. Är barnet lite större har vi själva ofta haft med oss en liten påse med havregryn, en plastsked och en pappmugg. Det tar inte upp någon plats att tala om, det mättar gott och man kan äta det var som helst, både på flygplatsen och ombord. På flygplatsen kan man alltid skaffa lite mjölk i en av kaffebarerna och ombord finns alltid små mjölktetror, om inte annat så till kaffet.

Sulky/paraplyvagn
Om du har mellanlandningar på vägen är det till stor hjälp att få ta med sulkyn hela vägen till gaten. Fråga vid check-in, det är inte alla platser de är tillåtna. Men om det är tillåtet, gör det i så fall gärna (annars kan de checkas in). Då lämnar man bara in den strax innan man går ombord och får tillbaka den direkt när man lämnar flyget. Det kan vara till väldigt stor hjälp när man kommer ut ur planet med ett (eller flera) sovande barn i armarna, och kanske dessutom handbagage.


SMÅBARN
Rent spontant tycker jag att den mest krävande perioden att flyga med barn är när de håller på att lära sig gå, från ett- till omkring treårsåldern. Nu nöjer de sig inte längre med att sitta i knäet, utan börjar utveckla sin egen vilja! De vill ut och upptäcka och uppleva, de vill krypa och gå, kort sagt ut och röra på sig. Du kan räkna med att en del av din tid kommer att gå åt till att gå upp och ner genom gångarna på flyget. Den stora utmaningen ligger i att hålla barnet sysselsatt under de perioder då man inte får lov att resa sig: take-off, landning och under turbulens. Barnen är för små för att förstå sådana restriktioner och här blir det nödvändigt att lägga ner en hel del energi på att hålla dem sysselsatta. Lite vila för mor och far är i dessa lägen knappast att tänka på, det ska man bara vara helt inställd på. Detta är också åldern då de börjar bli för stora för babysängar och liknande medan de fortfarande inte har sin egen flygstol (ifall man inte betalar barnpris istället för spädbarnspris, vilket är en helt annan tariff). Med andra ord sitter du nu med ett förhållandevis stort barn i knäet i kanske 10-12 timmar, en utmaning både när man ska sova eller äta. Trots allt detta har det ändå fungerat riktigt bra för oss. Men att det kräver en del energi från föräldrarnas sida råder det inget tvivel om. Och räkna inte med särskilt mycket sömn under resans gång…
De viktigaste tipsen i denna ålder tycker jag är:

Favoritleksak/grej
Ta med välbekanta saker som barnet tycker om att leka med – SMÅ saker som inte tar plats eller för väsen. Pixi-böcker, färgkritor, små målarböcker, bokmärkesböcker, små bondgårdsdjur, små fingerdockor, ja vad som nu finns till buds. Glöm inte något välkänt för barnet i form av favoritnallen, snuttefilten, den lilla babykudden eller liknande. Kort sagt, något de känner sig trygga med och kan finna sig till ro med.

Minst en ny grej
Ta med minst en ny sak, en liten överraskning till barnet. Det kan vara en liten leksak, en bok eller liknande. Det är inte så viktigt vad det är, men nyhetens intresse gör att barnet kan hållas sysselsatt med just den här saken lite längre. Vissa brukar göra små paket som kan öppnas då och då på resan. Det är lite upp till var och en att avgöra vad som behövs.

Läsplatta/mobil
Det finns ofta möjlighet att se film ombord, dock inte så säkert något som fångar de små barnens uppmärksamhet. Det är därför en riktigt god idé att ha med en mobil eller en läsplatta där man har installerat spel för de minsta, eller där de kan se sina favoritfilmer eller där ni kan se på bilder ihop. Möjligheterna är många, och det kan faktiskt bli både stillsamt och roligt.

En liten godsak
Vad man har bestämt sig för att ge sina barn är ju högst individuellt, men jag kan rekommendera er att ta med ett litet lager med godsaker. Det kan vara kex, russin, frukt, grönsaker eller godis, det väljer man som man vill – bara det är något som barnet verkligen tycker om. Ta fram det när inget annat hjälper, det är nästan en garanti för att få stopp på skriket eller missnöjet. Själva har vi aldrig varit för stolta för att ibland ta till det hemliga vapnet när det verkligen kniper.


LITE STÖRRE BARN
Tveklöst blir det bara lättare när barnen är över tre år. Nu går det att tala med dem och exempelvis förklara att när den lila skylten med bältet lyser så ska man spänna fast sig och inte resa sig (det har kaptenen bestämt!). Barnen har nu bättre ro till att sitta stilla i längre perioder, de har sitt eget säte, de kan äta flygmaten (beställ barnmenyn – den kommer snabbt ut redan innan den övriga maten) och med lite tur blir det heller inte nödvändigt med blöjbyten under arbetsamma förhållanden. Och så rullar det på: ju äldre, desto lättare. Egentligen tycker jag inte att det behövs mycket mera än ett par böcker och en läsplatta för att sysselsätta dem. Är där sedan skärmar i sätena till på köpet så sticker tiden iväg medan ungarna har trevligt!


Ska jag bara ta upp ett par generella saker om att flyga med barn så är det dessa:

Är du nervös för att hålla de små sysselsatta så försök att planera in er resa under nattetid. Då sover de som regel under en stor del av flygningen.

Kom ihåg att sova medan barnen sover – även på dagtid! – och fall inte för frestelsen att se film hela natten. Det kan du få betala surt för i form av dyrbar energi som du garanterat kommer att behöva längre fram. Och räkna inte med att få sova på natten när ni väl kommit fram. Barn och jetlag är en lätt fatal kombination…

Gå ombord bland de första, om möjligt. Håll er redo vid check-in, ofta får familjer med barn lov att gå ombord tidigt, ibland först. Det ger ro när man ska finna sig tillrätta, när man ska få ner de rätta sakerna i handbagaget: dricka, lite leksaker och liknande är alltid bra att ha nära till hands. Det går lätt upp mot en timma innan man får lov att resa sig på de större flygen, och det är lång tid ifall bästa nallen är inspärrad uppe i overhead-facket!

Kom också ihåg minst ett set med torra kläder ifall olyckan skulle vara framme – det gäller även större barn – ett glas eller en mugg fyllt med ett eller annat välter lätt. Ett par extra pyjamasbyxor tar inte mycket plats och är mycket bättre än att behöva sitta i tio timmar och känna sig våt. Inte skönt alls, det är helt säkert.

Detta var mina bästa råd när det handlar om att flyga med barn. Varken stoppa pressarna eller atomfysik – bara ett par tips som kanske kan medverka till att göra flygresan till en trevlig upplevelse.

Idag är det närmast en promenad runt kvarteret att flyga med Pelle. Han är totalt resvan och finner sig snabbt tillrätta med flit, kuddar och film. Filippa är på god väg dit hon med, och det blir bara lättare för varje gång. För våra barn är en flygtur ungefär samma sak som en busstur. De har aldrig varit vana vid annat och det gör det väldigt enkelt och fint idag när de nu är fyra och åtta år gamla.
Forstadsnomade, Pernilles
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: